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FAQ 

Forwarding of Complaints Under s. 155 

  

Q: What kinds of matters should be forwarded to LECA? 

A: For the purpose of section 155 of the CSPA, a complaint is one that:  

• is made by someone who may file a complaint with LECA under section 154 of 

the CSPA 

• is made in writing  

• discloses potential misconduct by a police officer, special constable employed by 

the Niagara Parks Commission, or peace officer in the Legislative Protective 

Service 

• includes the name, date of birth, and contact information of the person filing the 

complaint 

• relates to incidents that took place, or formed part of a series of events that 

continued, on or after April 1, 2024. 

Q: We have received an anonymous complaint about a police officer, should we 

forward that to LECA? 

A: No, in accordance with section 155 and Rule 8.10 of the LECA Rules of Procedure, a 

complaint should only be forwarded to LECA if it includes the name, contact information 

and date of birth of the complainant.   

Anonymous complaints are not considered formal complaints and shall not be 

forwarded to LECA under s. 155.  
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Q: What should the police services boards do, if they receive an anonymous 

complaint about a potential misconduct by the chief/deputy chief? 

A: If the police services boards receive an anonymous complaint about a potential 

misconduct by the chief or deputy chief of their service, they may notify LECA in 

accordance with section 197 of the CSPA and through e-Notification portal.  

Q: We have received a voicemail from a member of the public about a potential 

misconduct by an officer, should we forward that to LECA? 

A: No, in accordance with LECA Rules of Procedure, a complaint should only be 

forwarded to LECA if it is in writing. The entity receiving the message may ask the 

complainant to reach out to LECA directly or provide their concerns in writing.  

Q: A member of the police service has filed a complaint with the chief against 

another member of the same service. Can we forward that complaint to LECA? 

A: No, as a member of the police service is prohibited from filing a complaint against 

members of the same service, such a complaint cannot be forwarded to LECA. The 

matter however maybe subject of a notification by the chief in accordance with section 

197 of the CSPA and O. Reg. 406/23: DISCIPLINE and LECA Guideline 007  

Q4: A Board member has become aware of potential misconduct by a police 

officer through a resident. Can the Board member file a complaint with LECA? 

A: No, under section 154(2) of the CSPA, a member or employee of a police service 

board may not file a complaint in respect of a member of a police service maintained by 

the board. However, if the board member receives a complaint in accordance with rule 

8.10 of the LECA Rules of Procedure, they may forward that to LECA.  

Q: Should we forward a complaint from a member of the public, when they 

expressed an unwillingness to file a formal complaint? 

A: No, A complaint should not be forwarded to LECA when the complainant has 

explicitly indicated that they do not wish to file a complaint with LECA.  

https://leca.ca/wp-content/uploads/007-Notification-Guideline-for-Chiefs-and-Commissioner-April-1-2024-2.pdf
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Q: How does LECA deal with public complaints that are forwarded by other 

entities under s. 155? 

A. Complaints forwarded under section 155 will be treated as if the complaint had been 

made by the complainant directly to LECA. LECA will contact the complainant to ask that 

they complete a complaint form in accordance with the LECA Rules of Procedure.  

 

 

 


